Å utvikle dypere ro og økt innsikt

Når det skjer mer enn vi komfortabelt kan fordøye, opplever mange god hjelp i å ta det litt mer med ro. Stoppe opp mer enn før. Leve litt enklere, utsette ting som kan utsettes. Ha lavere forventninger til en selv og andre. Det kan være nærende å ta seg tid til å se skjønnheten i en blomst eller glede seg over barn som leker. En venns nærvær. Den blå himmelen. En bussjåførs vennlighet.

I meditasjonsgruppene øver vi på å stoppe opp og ta inn både det fine i hverdagen og å orke smerten inni oss. Vi trener på oppmerksomt nærvær for oss selv, slik at vi kan være der for andre. Alle som vil øve på dette, eller bare lære noen måter å ta små pauser på, er velkomne.

Man kan gratis lære å gjøre dyp avspenning, gåmeditasjon, sittemeditasjon, føre mer oppmerksomme samtaler, og/eller gjøre qi gong-bevegelser. Siden kan dette fortsette hjemme, med venner, eller i dette fellesskapet. Man kan øve på å fullstendig nyte en kopp te, fordi sinnet er helt tilstede i det man gjør. Man blir kjent med sin egen pust, og hvordan man kan ha den som ”værmelding” når den ikke styres. Etter en stunds trening kan tre pust være nok til å gi en mikro-pause fra indre eller ytre press, så man kan fortsette med større klarhet.

 

Et fellesskap slik det blir formidlet av zenmester Thich Nhat Hanh og utøvd i grupper (sanghaer) flere steder i landet.

Hvis meditasjonspraksis skal bære frukt, må den henge sammen med hverdagslivet. Vi går inn for å skape et åpent og inkluderende fellesskap, hvor alle er velkomne uansett status, alder, livssyn, kjønn, seksuell preferanse osv. Vi ønsker en norsk buddhisme, mest mulig fri for ritualer. Kjernen i Buddhas lære er universell, og alle kan ha glede av jordnær meditasjon og oppmerksomhetstrening.  Vi dyrker ingen bestemte dogmer eller trossetninger, men vil møte livet åpent og undrende.

Dharmagruppa er et nettverk av meditasjonsgrupper (sanghaer) som øver oppmerksomhet og meditasjon i zenmester Thich Nhat Hanhs linje. Nhat Hanh, opprinnelig fra Vietnam, holder til i Plommegrenda i Frankrike og er en av vår tids mest elskede buddhistiske lærere.

Fellesskapet (sangha) danner kjernen når vi øver. Sanghaer finnes i byer og tettsteder flere steder i Norge – se Kontakt oss. De fleste driver på norsk, dessuten driver to grupper på vietnamesisk: en av gruppene i Kristiansand, og den i Drammen. Dette nettstedet drives for tiden av medlemmer i Drivende skyers sangha i Oslo, og har mest info om den. Dharmagruppa er med i Buddhistforbundet, som er den norske foreningen for buddhister og buddhistvenner.

Comments are closed.